6 myter om Burma, vilka har du gått på?

Schwedagon pagoda, Burmas mest kända symbol?

Schwedagon pagoda, Burmas mest kända symbol?

När jag nämner att jag varit i Burma regerar många med att säga att de också skulle vilja resa dit. Vilket är förståeligt. Framförallt efter det senaste årets charmoffensiv från regeringen.

Och läser man resereportagen höjer de Burma till skyarna och det låter som det är sååå fantastiskt underbart och sååå bra att åka till nu. Men är det verkligen det? Här är de vanligaste myterna jag hört om Burma, och vad jag tycker om dom.

1. ”Burma är öppnare nu”

Det beror pa vad du menar med öppnare. Du har fler internetkaféer och fler tidningar. Men som turist får du fortfarande bara åka till vissa delar. Och du blir skuggad av polisen ibland. Och det finns antagligen lika många informatörer, angivare, nu som då.
Frågan är också hur mycket öppnare Burma är för burmeserna?

2. ”Turismen är bra för Burma”

Det beror på vem du menar. För de som redan har pengar och äger hotell, restauranger eller flygbolag så ja. De blir rikare. Dessa är dessutom personer som betalar höga skatter till regeringen. Men för de som jobbar på hotell och restauranger är det nog väldigt får ökade löner på grund av det.

Turismen medför bara marginellt antal jobb

Visst, det behövs lite fler guider och kypare men det är nog marginellt antal för en befolkning på 60 miljoner invånare där de flesta är fattiga bönder som tjänar sju kronor per dag.

Turismen sätter endast liten press, om någon, på regeringen

Turistindustrin medför inte några större inkomster för regeringen. Jämfört med pengarna som forsar in via ädelstenar, guld, vattenkraft, gasledningar och skogsskövling spelar turisternas dollar inte så stor roll.

Turisterna ser bara det regeringen vill visa

De stora turistmålen (Inle, Mandalay, Bagan och Yangon) är väl tillrättalagda enligt regeringens önskemål. Det är hit de flesta turister åker. Dessutom verkar de flesta vi träffar på inte riktigt reflektera över vilken typ av land de reser till. Eller vart deras pengar går. Jag är ingen Burmaexpert, men är i alla fall medveten om att en del av pengarna jag lägger på hotell i Burma går till ammunition som militären skjuter sin egen befolkning med. Och försöker sprida mina pengar och minska andelen dollar som går till regeringen.

3. ”Demokratirörelsen/Aung Saan Siu Kyi tycker turism är OK nu”

Ett vanligt argument som poppar upp, främst av resebolagen. Synd att det är falskt.

Vad Daw Aung och Nationella Demokratiska Partiet (NLD) har sagt, och svenska burmakommiten säger är att medvetna turister kan vara bra för burma. Busslaster med människor som förväntar sig ett nytt Thailand är de fortfarande emot. Eller lyxiga flodbåtar upp för Irrawady floden. Dessvärre är det bussturism och flodbåtar som många resebolag säljer.

4. ”Det är lättare att få visum nu”

Nej. Det är lika lätt idag som för tre år sedan. Eller fem år sedan. Gå till ambassaden, fyll i blanketten (samma som tidigare) och du har ett visum någon dag senare. Lika enkelt som innan. Enklast går det antagligen i Bangkok där du kan få det samma dag.

5. ”Burma är billigt”

Hotellen i Burma är antagligen sydostasiens minst prisvärda. Ett ruffigt, litet, smutsigt rum i Yangon kostar mellan $20-30. En 30 minuters flygresa $110. Däremot är det enkelt att äta för $1-3 per måltid om du äter på lokala platser

6. ”Burma är det nya Thailand”

Nej. Burma leds av militärer, krigar mot sina egna, fängslar oppositionella och diskriminerar minoriteter. Och saknar fria val.

Var kommer myterna ifrån?

Antagligen tjänar flera på att bilden av ett nytt fritt Burma lyfts fram.
Västerländska företag som Coca-Cola vill in på den tidigare stängda marknaden. Om bilden av Burma blir mer positiv, genom fler turister och fler statsbesök, är det enklare att motivera att man bryter tidigare handlingsembargo.

Resebolagen vill självklart sälja resor och tidningar vill visa fina resereportage. Dessutom vill turister se fina solnedgångar. Så från väst finns stort intresse.

För regeringen innebär det legitimitet. Turismen signallerar ”Burma är OK nu” vilket gör att regeringen får högre status. För det är knappast pengarna från turismen som regeringen vill åt; i jämförelse med guld, ädelsten, teak och vattenkrafttillgångarna bringar turisterna bara in småpengar.

Burma ÄR fantastiskt!

Res till Burma om du vill uppleva det. Men kolla upp först! Läs på hur du kan hjälpa burmeserna genom din resa där, hur du kan undvika att ge mer pengar till militären och vad du kan göra för att underlätta för demokratirörelsen. Sprid dina pengar, ät streetfood och åk lokalbuss.

Vad har du fått för bild av Burma? Har du märkt fler reportage om Burma som turistmål senaste åren? Vad tycker du?


Andra berättelser från vår resa

  • Burma – ett galleriBurma – ett galleriDet är svårt att beskriva Burma i ord. Så vi väljer att visa bilder istället. Smart va?
  • Mandalay – dammigt men välkomnandeMandalay – dammigt men välkomnandeMycket har hänt i Burma sedan förra året då Lonely Planet publicerade sin guide, och speciellt sedan Martin var här, för tre år sedan. Det sitter reklampelare på flygplatsen. Priserna för […]
  • Vientienne – moving onVientienne – moving onVientiane är Laos huvudstad. Det är väll det mest upphetsande vi kan säga om vår tid där. Moving on… igen... (Kolla gärna in vad jag skrev förra gången om Vientiene på bloggen om […]
  • Tio dagar i strikt tystnadTio dagar i strikt tystnad – Ledsen att avbryta festen, men det är dags för män och kvinnor att separeras nu. Deltagarna till Vipassanakursen, eller Goenka-retreatet som det ibland kallas efter grundaren, […]
  • Kondomer, vegetariskt kaos och underbara stränderKondomer, vegetariskt kaos och underbara stränder Planet landar, två timmar försent. Det är varmt i Manilla. Även på kvällen då vi kommer. Fuktigt. Smutsigt.  Hittar en bankomat, fyller plånboken med ny valuta. Pesos. Hittar en taxi […]

Kommenteringen är avstängd.