Här är vårt 2012 – hur var ditt?

Det är nu sex timmar kvar för oss på 2012. Framför mig ligger lite godispapper och vi skall snart gå upp på rummet och göra oss klara för kvällen. Vi är inte riktigt säkra på var vi skall vara vid tolvslaget. Men det ger sig. Jag kollar igenom arkivet på bloggen och ser att det är länge sedan förra nyårsafton. Eller känns som det.

Här kommer en liten summering av vårt 2012.

Januari – Sri Lanka

Familjen i Hikkaduwa

Familjen i Hikkaduwa

Vi vaknar upp den första dagen på år 2012 i ett fint hotellrum i Colombo, Sri Lanka. Nyårsnatten var en märklig kväll på sjaskigt kasino (men gratis drinkar), sönderdansade knän (låga skor utan dämpning ingen bra idé för Martins knän) och en sandalshatande nattklubb. Januari spenderar vi annars med en fin familj i Hikkaduwa (pappan tuktukförare) och åtta dagar i retreat utanför Kandy. Sri Lanka var ett stopp på väg mot Thailand.

Februari – Thailand

Gruppfoto vid triangeln

Gruppfoto vid triangeln

Vi får våra första ”gäster” på resan hemifrån i februari. Våra vänner Lena och Fredrik stannar till i Bangkok en vecka på väg ner mot Australien. Underbart roligt att få koppla av med vänner som redan känner en. För även om vi möter nya vänner hela tiden är det skönt att inte behöva börja om från noll med vänskap. Min mamma Ann-Marie och Madeleines pappa Kristen kommer ner några veckor och vi reser runt i Thailand. Vi börjar i Bangkok några dagar, sedan Chiang Mai och Koh Samui och Koh Phangan innan de två åker hem igen.

Mars – Thailand

En lägenhet i Bangkok blir vår semester i semestern. Dagar med gym, Pad Thai, AC och utsikt över staden laddar våra resebatterier innan vi sticker till Malaysia.

April  – Malaysia, Filippierna

Fiskutflykt på Parhentian Island

Fiskutflykt på Parhentian Island

Redan första dagarna gillar vi Malaysia. Några nätter i Kuala Lumpur och sedan vidare mot Perenthian Islands för dykning och lite strandliv. Därefter blickar vi österut, slänger av oss de stora ryggsäckarna i Singapore och reser med småväskor genom Filippinerna. Valhajar, grottor och massor med sol!

Maj – Filippinerna, Indonesien

Efter ett snabbt stopp i Singapore för att packa om våra väskor reser vi vidare mot Indonesien. Djupt muslimskt land som stoppade Lady Gaga konsert då den var för vågad. Java bjuder på vackra vulkaner, spektakulära Buddhamonument och underbara stränder på Bali tar vi med oss efter några veckor här. Och smak av fantastiskt kaffe från Java!

Templen är överösta med skulpturer

Templen i Borobudur är överösta med skulpturer

Juni – Indonesien, Malaysia

Tillbaka i Malaysia igen och Kuala Lumpur. Vi testar skapa lite vardagar här. Under två veckor har vi en dagsrutin, bor på samma plats och gör lite saker. Madeleine skriver på sin bok, jag börjar skriva på en ny reseblogg. På min födelsedag åker vi in på nästa retreat, ett 10-dagars Vipassana i Goenka traditionen.

Juli – Thailand, Laos, Vietnam

Efter en månad utan backpackerliv slänger vi i den intensivare reseväxeln igen. Två nattåg norröver från Perhentian Islands och vi är i Laos. Under två veckor hinner vi med natur i grottor och krukor.

Risfält i Laos

Risfält i Laos

Vi lär oss hur enormt sorgligt Laos historia är. Och hur enormt mycket bomber som fortfarande ligger kvar sedan USA försökte bomba bort kommunismen här. Sedan knappa två veckor i Vietnam, med scooterfloder, Halong Bay och ett miniryssland i semesterparadiset.

Augusti – Vietnam, Kambodja, Malaysia

I Kambodja stannar vi hos Underbart snälla Johanna.

Amok fish i Phnom Penh

Fisk löper amok i Phnom Penh

Hon visar oss de bästa restaurangerna och huserar oss i sin stora, härliga lägenhet! Fantastiskt med cappuccino och AC igen! Vi har nu varit ute ett år på resan. Lärt oss mycket. Glömt ännu mer. Tillbaka i Malaysia stannar vi till lite i KL, försöker ta oss upp till Perhentian men får vända väl framme då allt boende är fullbokat i en vecka.

September – Malaysia

Vi återvänder till Perhenthian Islands och tar vårt Advanced Open Water dykcert. Vrakdykning, djupdykning och lite videofilmande ingick. Det är en del av förberedelsen inför Borneo och Sipadan.

Regnskogsresenärer

Regnskogsresenärer

Under Borneo kommer nästa gäst ner, Madeleines mamma Anki. Djungler, apor och lite engelskt eftermiddagsthe hinner vi med. Därefter åker vi mot Sipadan för dykning och Ankis mamma beger sig hemåt.

Oktober – Malaysia, Indien

Med blandade känslor återvänder vi till Indien. Intensiva Indien är svårt att beskriva. Men tillbaka åker vi i alla fall. Vi börjar med att åka upp till Madeleines favorithäng McLeod Ganj.

Frukost med utsikt

Frukost med utsikt

Här möter vi något oväntat upp med Linn, som vi mötte för nästan exakt ett år sedan på ett retreat här. Vi spelar kort och myser i dagar! Sedan ett nytt retreat, denna gång om medkänsla.

Efter retreatet återvänder vi till backpackerläget och hinner med gyllene templet, Taj Mahal, Darjeeling och Sikkim innan november och vårt långa retreat börjar.

November – Indien, Nepal

Under en månad lever vi och lär på ett tibetanskt kloster i Katmandu i Nepal. Något av det mest givande jag gjort hittills.

December – Thailand

Eldkonstnärer på julafton

Eldkonstnärer på julafton

Kontrasten mellan lugnt kloster i Nepal till svenskt turistkaos i Krabi är enorm. Men vi lyckas ändå njuta av jul i Krabi med Madeleines pappa som är nere och firar jul med oss. Efter Krabi andas vi nu ut i Bangkok. Här skall vi ikväll fira nyår och om fyra dagar åker vi vidare mot nästa anhalt: Burma.

 

Gott nytt år!

Hoppas du får ett fantastiskt 2013!

 

ps. Du hittar alla våra inlägg under Arkiv.

 

 


Andra berättelser från vår resa

 • Grönt te i DarjeelingGrönt te i Darjeeling - No sugar for green tea, säger hon. Jag mumlar tillbaka godkännande, men hon har redan vänt sig om och burit bort sockerfatet. Det var ingen fråga tydligen. Grönt te utan socker […]
 • I Buddhas fotspår i BodhgayaI Buddhas fotspår i Bodhgaya Vi bestämde oss redan dagen efter vår kurs på Tushita att vi ville studera våra sinnen ännu mer. Efter några dagars pusslande med busstidtabeller och flygbiljetter åkte vi ner till […]
 • Läkarbesök i PuducherryLäkarbesök i Puducherry- Vi behöver mer malariaprofylax om vi ska till Andamanöarna. Det är söndag. Ovissa om att vi i övermorgon ska avboka biljetterna till öarna på grund av att monsunen inte är över där än, […]
 • När ska man åka till Indien?När ska man åka till Indien?För att hålla reda på när väder och temperaturer är rätt för ett besök i Indien så har vi gjort en översikt över nederbörd i mm/månad, samt genomsnittlig natt- och dagtemperatur till de […]
 • Puducherry – Indien med fransk kantPuducherry – Indien med fransk kant Vi sätter på oss ryggsäckarna och tar en autorickshaw till Mamallapurams ena av två busshållplatser. Killen vi åker med berömmer Martins uppsydda byxor. Det tar ett tag innan jag […]

2 Kommentarer

 1. God fortsättning på det nya året och välkomna snart tillbaka
  till verkligheten. Det går även bra att leva ett gott liv här hemma i Sverige. Tack för alla fina bilder och reseskildringar.
  Kram
  Kenneth och Rose-Marie

 2. God fortsättning!
  Vilken bra och kortfattad sammanfattning av 2012! Det har blivit många resor och upplevelser. Vi längtar att få träffa er. Kram till er från oss