Tillbakablick: Taj Mahal

Vi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss.

Taj Mahal

En stor ansamling stenar

 

Även med huvudvärk och feber är Taj Mahal mäktigt. Tycker jag. Madeleine var inte lika imponerad. Hon hade hoppats på ett palats men innandömet är bara en sarkofag. Väl inne går man i en cirkel kring en kista och vipps är man ute igen.

Fast jag tycker det är häftigt. Framförallt byggandet. Alla år av slit. Alla de dagar som tusentals människor steg upp, gick till byggnadsplatsen och arbetade hela dagen. Sedan hem igen och upp morgonen efter för att göra samma sak. Vecka efter vecka. År efter år.
Vissa dagar regnade det förfärligt, andra var det varmt som i en stekugn. Och byggandet var deras liv.

De kunde se hur allt sakta började ta form. Hur tornen i hörnen började växa. Grunden för väggarna kom på plats och inskriptionerna över valven blev klara.
Oavsett vad man tycker om byggnaden är det en förbannat stor hop med stenar som kastats om för att bli just Taj Mahal.


Andra berättelser från vår resa

  • Frukost på 4200 meters höjdFrukost på 4200 meters höjdDet är förbannat kallt. Jag har en funktionströja, en fleacetröja och en jacka på mig. Ändå fryser jag lite. Klockan är inte mer än runt sex på morgonen. Här går lägger man sig tidigt för […]
  • Grönt te i DarjeelingGrönt te i Darjeeling - No sugar for green tea, säger hon. Jag mumlar tillbaka godkännande, men hon har redan vänt sig om och burit bort sockerfatet. Det var ingen fråga tydligen. Grönt te utan socker […]
  • Backwaters i Alleppey och slut på IndienBackwaters i Alleppey och slut på Indien Det är svårt att nämna Kerala utan att komma in på Backwaters. Dessa är kanaler och sjöar som vindlar mellan djungel, risfält och byar precis innanför kusten, och här kan man åka på […]
  • Semester i VarkalaSemester i Varkala Varkala är turisttillhållet för backpackers och de som vill ha något mindre turistigt än Goa. Här ligger restauranger med fritt WiFi vägg i vägg med affärer som säljer […]
  • God jul från VarkalaGod jul från Varkalahttpvh://www.youtube.com/watch?v=Sz266Oe21BI

Kommenteringen är avstängd.