Ann-Marie berättar om norra Thailand

Här kommer ett brev från Ann-Marie:

Brev från underbara Chiang Mai

Vi har nu förlyttat oss till Chiang Mai i norra Thailand. Den vackra tågresan hit tog över tolv timmar och på vägen såg vi hur naturen precis som i Sverige förändras när vi åkte norröver. Först var det mycket risfält. Sedan berg. Chiang Mai är mycket lugnare stad än Bangkok och fylld med glada människor. Det känns inte lika stressigt här. Här är allt billigare också. Både hotell och mat.

På scooter upp i bergen

Den andra dagen här hyrde jag och Martin en scooter. Martin körde och jag satt där bak. Vi hittade en bra vägkarta med olika sevärdheter. Vårt första mål var apor. Men usch så hemskt de hade det. En del var kedjade runt träd och några i små burar. Vi vände och gick direkt. Nästa stopp var ett vackert vattenfall. Därefter tog Martin en väg som tog oss högt upp bland bergsbyarna. Här såg vi hur de levde och bodde. Byarna odlade mycket jordgubbar. En gammal tant satt vid sitt ”hus” och rensade grönsaker. Hon vinkade glatt åt oss. Vi körde runt nästan hela dagen, men vad vackert det var!

Vi var också på en botanisk trädgård. Men allt var överblommat. Det var nog därför vi var ensamma där. På vägen ner från bergen köpte vi en fantastiskt god jordgubbssaft.

Tigerklappning

En dag åkte vi för att klappa tigrar. Jag var lite rädd innan. Men okej, jag får ingen mer chans till det här, tänkte jag. Madeleine och Kristen var också med. Och jag klarade det! Tigrarna var faktiskt rätt söta.

Runt gyllene triangeln

Utsikt från bergen

En dag ordnade vi en taxi som körde runt oss till olika ställen. Vi såg varma källor och det vita templet utanför Chiang Rai. Inne i Chaing Rai åt vi lunch. Därefter åkte vi vidare till gyllene triangelns spets där man kan se Burma och Laos. Väldigt vackert. Inte långt därifrån låg också ett intressant museum om opium.

Efter det kom vi till en annan gränsstad mot Burma med en stor marknad. Jag köpte en klocka och solglasögon för 100kr. Martin är bra på att pruta. Jag är tyst.

Det roligaste på dagen var när vi glömde Madeleine i taxin. Hon satt längst bak i minibussen och behövde därför hjälp för att komma ut. Men vi andra glömde henne. Vi gick ut och chaffören låste. Eftersom det var tonade rutor var det ingen som såg henne helle. Men vi hörde när hon lite desperat började banka på rutorna och skrek: ”Hallå!”.

Mat och marknad som avslutning

På söndagen blev vi hämtade 8.45 för vidare transport. Vi skulle lära oss laga thaimat och första stoppet var marknaden. Därefter till själva kockskolan. Vi fick välja tre rätter att laga. Det var roligt med många nya grönsaker. Gott var det och mätta blev vi.  Sista dagen i Chaing Mai tog vi det lugnt. VI tittade på tempel och fick pedikyr och gick på den stora helgmarknaden.

Nu packas det igen. Vi har varit här i Chiang Mai i tio nätter. VI har upplevt mycket!Imorgon flyger vi ner till Koh Samui. Där blir det sol och bad!


Andra berättelser från vår resa

 • Tillbakablick: Hur man njuter i BangkokTillbakablick: Hur man njuter i BangkokVi är i ett månadslångt retreat i Nepal. Tillbaka 12/12. Detta är ett automatpublicerat inlägg vi skrev innan vi gick in. Så ni inte glömmer bort oss. När jag hör att någon vi träffar […]
 • Jag kastar loss från BangkokJag kastar loss från Bangkok Vi packar. Igen. Ibland känns det som resande är ett långt pärlband av ankomster och avgångar. Början och slut. Sedan ny början och nytt slut. Som allt annat då. Imorgon lämnar vi […]
 • Fantastiska Fyran splittar uppFantastiska Fyran splittar uppEtt avslutande brev från Ann-Marie Nu har vi fått känna på värmen och fuktigheten i Thailand. Efter en och en halv timmes flygresa från Chiang Mai landade vi på Koh Samui. Här […]
 • Med fräscha ögon i BangkokMed fräscha ögon i Bangkok ”Om barnen inte är där när vi kommer, så ska de få stryk!” hade Ann-Marie (Martins mamma) sagt till Kristen (Madeleines pappa) när de steg av flyget i Bangkok i onsdags förra […]
 • Bali imponerarBali imponerar Vi ankommer till Denpasar, Balis "huvudstad", efter midnatt. Bussen är många timmar sen och natten är varm. Trötta stapplar vi ut från busstationen och beger oss in mot centrum. I drygt […]

3 Kommentarer

 1. Vad mycket du har fått se och inte bara se utan lära dej.
  vi ser framemot de nya kokkonsterna.
  Kram till alla från
  Kenneth och Rose-Marie

 2. Kära arbetskamrat och min ”ängel”!
  Följer din resa och det fantastiska du är med om, underbara minnen och njut! Längtar efter dig och saknar dig väldigt mycket men önskar dig det underbaraste nu ett tag! KRAM Kerstin,

 3. Hej Ann-Marie det är fantastiskt att följa din resa. Du ser ut att trivas som fisken i vattnet. Här hemma är det som vanligt. Vi fick kanelbullar igår till eftermiddagskaffet. Kramar från Blåklockan